Συχνες Ερωτησεις

Αρχική / Συχνές Ερωτήσεις

1. Τι πρέπει να προσέξω όταν αγοράζω αβγά;

Πριν αγοράσουμε αβγά, είναι σημαντικό να βλέπουμε ότι η συσκευασία τους αναγράφει τον τύπο της εκτροφής, την ημερομηνία ανάλωσής τους, την κατηγορία τους (π.χ φρέσκα αβγά), το βάρος τους, τον αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου, τα στοιχεία επικοινωνίας τους παραγωγού καθώς και τους φορείς πιστοποίησης. Τα αβγά δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο ή σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες.

2. Πως αποθηκεύω σωστά τα αβγά;

Τοποθετούμε τα αβγά στο ψυγείο μέχρι την ημερομηνία ανάλωσής τους.

Τα βάζουμε με το μυτερό άκρο προς τα κάτω, έτσι ώστε ο κρόκος να μη μετακινείται και ο αεροθάλαμος να μένει στη θέση του. Τα φυλάσσουμε πάντα σε ειδική θήκη ή σε δοχείο που να είναι κλειστό, γιατί το κέλυφος του αβγού διαθέτει πόρους και μπορεί να απορροφήσει τις οσμές των άλλων τροφίμων στο ψυγείο.

Επειδή με το άνοιγμα-κλείσιμο της πόρτας του ψυγείου η θερμοκρασία στην πόρτα δεν παραμένει σταθερή, καλό είναι τα αβγά να τοποθετούνται στα ράφια κι όχι στην πόρτα του ψυγείου.

3. Πόσο καιρό διατηρούνται τα αβγά;

Εάν μετά την αγορά τους τα αβγά τοποθετηθούν αμέσως στο ψυγείο, τότε διατηρούνται εώς 28 μέρες.

4. Βρήκα ένα κόκκινο σημάδι στον κρόκο! Είναι επικίνδυνο;

Καθόλου! Κατά τη διάρκεια σχηματισμού του αβγού ορισμένα τριχοειδή αγγεία σπάνε και δημιουργούν μικρές κοιλίδες αίματος. Είναι απόλυτα ασφαλείς να καταναλωθούν, παρόλα αυτά αν σας ενοχλούν μπορείτε να τις αφαιρέσετε.

5. Τα αβγά ανεβάζουν τη χοληστερίνη; 

Το αβγό έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν λόγω της υψηλής χοληστερόλης που περιέχεται στον κρόκο του. Νεότερες έρευνες όμως καταρρίπτουν αυτόν τον μύθο: η χοληστερόλη του αυγού (διαιτητική χοληστερόλη) ΔΕΝ επηρεάζει σημαντικά τη χοληστερόλη του αίματος ούτε σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα κορεσμένα, τα τρανς λιπαρά και η ζάχαρη είναι αυτά που επιβαρύνουν περισσότερο το λιπιδαιμικό μας προφίλ και θα πρέπει να περιορίσουμε. Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, χαμηλής σε κορεσμένα λίπη, πλούσιας σε λαχανικά και αληθινές, μη επεξεργασμένες τροφές, μπορούμε να απολαμβάνουμε το αβγό μας καθημερινά!